Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Kína lecsúszott, már India a világ legnépesebb országa

Világidőjárás
2023. április 26. 11:00
null

A világ egyik legnagyobb és legégetőbb problémája a túlnépesedés, ami ellen egyelőre nem tudunk hatékonyan fellépni. Még most is sok helyen furcsán néznek arra a nőre, aki nem akar gyermeket vállalni, sőt, egyes helyeken akár szankciókkal is találkozhatnak a gyermektelenek.

Holott az egyre több ember, egyre több termőterületet igényel, ami egyre kevesebb erdőt eredményez. Ez csökkenti a biodiverzitást, fokozza a klímaválságot és magát az emberiséget is komoly veszélyek felé sodorja.

Most azonban Kína, a világ legnépesebb országa visszaesett a születésszámban. Ennek oka az erős törvényi szabályozás, mely egy gyermekben maximalizálta a családok vállalását, a további gyerekekért büntetést kellett fizetni. A rendszer olyan jól működött, hogy mostanra saját farkába harapó kígyó lett, és Kína bár feloldotta ezt a családpolitikát, az elöregedő társadalom jelentette hatalmas kihívásokkal küszködik, miközben népessége várhatóan a következő 20 évben 1 milliárd alá fog bukni.

Azonban “vigaszágon” beérkezett India, ahol a népesség nagy ütemben gyarapszik, és ez még így lesz egy darabig, dacára annak, hogy az ország már most is jelentős élelmezési kihívásokkal küszködik. Az indiai népesség 1950 óta több, mint 1 milliárd fővel gyarapodott, mostanra pedig a világ legnépesebb országává nőtte ki magát, elvéve a trónt Kínától. A gyarapodás pedig bár csökkenő ütemben, de folytatódik, egészen 2064-ig, amikorra a szakértők az indiai népességet 1,7 milliárd főre becsülik.

képek és lead kép: shutterstock

túlnépesedésFöldIndiaKína embercsalád