Május 25. Szombat, Orbán

Két házat vitt magával a földcsuszamlás Utah államban

null

Utah államban, Draper City-ben adott két család, akik egy új építésű lakóparkban vesznek házat. Ezek az ingatlanok egy meredek lejtő tetején épültek, vagyis a kilátás, amit nyújtanak nem éppen elhanyagolható, sőt, maguk az épületek is mutatósak.

kép: watchers.news

A lakópark azonban egy olyan területen áll, melynek talaja mintegy 35 millió évvel ezelőtt lerakódott hamu. Ez nekünk nem sokat mond, a mérnököknek azonban rázza a vészcsengőt, hiszen ezeken a talajszerkezetek különösen hajlamosak a földcsuszamlásokra.

Itt sem kellett sokat várni ehhez, a két panorámás házba 2021 decemberében költöztek be, 2022 elején már repedések jelentek meg a házakon és a talajon is, így 2022 októberében ki is kellett költöztetni a családokat.

Április 23-án a két ház, pontosabban az alattuk lévő talaj nem bírta tovább a terhelést, és egy nagy kiterjedésű földcsuszamlás közepette rántotta a mélybe az épületeket. Hogy pontosan mi váltotta ki az eseményeket egyelőre nem tisztázott, de az építtető felelősségét vizsgálják. Szerencsére senki nem sérült meg a történésekben.

lead kép: shutterstock