Június 16. Vasárnap, Jusztin

Kaliforniában rekordvastagságú volt idén a hótakaró

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kalifornia számára a tavalyi év egyike volt a legrosszabbaknak. A vízhiány és a szárazság olyan mérteket öltött, melyre emberemlékezet óta nem volt példa. Az állam területének 96%-án pusztított a rendkívüli aszály.

kép: DAVID MCNEW - GETTY IMAGES

A tél azonban enyhülést hozott az állam számára, hiszen csak az elmúlt három hónapban is több légköri folyó érte el Kaliforniát, és havat hozott a hegyekbe, esőt, sőt, néhol havazást a tengerparti területekre.

Ennek köszönhetően mostanra Kaliforniában az aszályos területek nagysága 6,99%-ra csökkent, a víztározók töltöttségi szintje pedig szépen emelkedik. Számolni kell azonban azzal a lehetőséggel is, hogy a hóolvadás kiterjedt áradásokat szabadít el az államban.

A havazás ugyanis a Sierra Nevada területén eddig soha nem látott méreteket öltött. A legnagyobb hóvastagság a Mammoth Mountain területén alakult ki, ahol a csúcs közelében több, mint 1700cm-nyi havat hozott az idei tél. De az alacsonyabb régiókban, a sítelepeken is sokszor emelkedett olyan méretűre a hóvastagság, hogy a felvonók sem látszottak ki alóla. A hegyvidéken idén az átlagos hóvastagság 234%-val lehetett számolni, a kirívó területeken ez az érték megközelítette a 300%-ot is.

kép: DAVID MCNEW - GETTY IMAGES

lead kép: JAE C. HONG - AP