Május 23. Csütörtök, Dezső

Hatalmas tornádó szabadult el Ománban

null

Omán területén a nagy tornádók legalább annyira ritkák, mint idehaza. A zivatarfelhőkből, szupercellákból persze itt is kialakulnak kisebb kavargó légtömegek, de az igazán nagy tornádókra igen kevés példa adódik.

Április 22-én azonban éppen egy ilyennel volt kénytelen szembenézni Ja'alan Bani Bu Ali Wilayat városa, az ománi Al Sharqiyah kormányzóságban. Ráadásul a tornádóról egy lenyűgöző felvételt is sikerült készíteni.

A szakemberek már előre tartottak a szombati viharrendszer érkezésétől, több figyelmeztetés is érvényben volt. Így például a légi közlekedést is érintették korlátozások, de a lakosságot is előre tájékoztatták, hogy kialakulhatnak akár veszélyes helyzetek is.

A viszonylag közeli felvételeken jól látszik, amint a tornádó egy épületegyüttes oldalát súrolja, majd el is nyeli azt, miközben autók száguldanak el mellettük az úton. Így pedig még elképesztőbb, hogy sem halálos áldozatokról, sem sérültekről, de még csak jelentősebb károkról sem számoltak be az érintett területeken.

kép: watchers

képek és lead kép: shutterstock