Április 27. Szombat, Zita

Hatalmas porvihar tette egészségtelenné a levegőt egész Dél-Koreában

Világidőjárás
2023. április 14. 11:00
null

A Góbi-sivatagban tomboló erős szelek nem számítanak újdonságnak, ahogyan az sem, hogy jelentős mennyiségű port képesek magukkal szállítani. Most azonban ezek a szelek olyan porvihart kavartak Dél-Koreában, ami komoly fennakadásokat okozott.

kép: m.koreaherald.com

A szálló por koncentrációja két napon keresztül technikailag az egész országban “nagyon rossz” státuszba húzta a levegő minőségét. A nagyvárosokban pedig a kialakult helyzet még ennél is rosszabb volt.

A kormány felszólította az önkormányzatokat és az állami intézetek, valamint a magánvállalatok vezetőit is, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket. Ez többek közt korlátozza az iskolai udvari tevékenységeket, a szabadtéri munkavégzéshez kötelezően maszkot ír elő, és egy sor más megszorítással igyekszik elejét venni a tömegek kórházba kerülését.

kép: ommcomnews.com

A porfelhőtől pénteken szabadul a félsziget, akkor eső mossa ki a légkörből a Góbi homokját. De a por nem csak ide vándorol, egy hatalmas porcsóva Japán partjaihoz közelít, leginkább Hokkaidót veszélyeztetve.

kép: timesofindia.indiatimes.com

lead kép: m.sakshipost.com

veszélyegészségporemberhalálélet