Május 12. Vasárnap, Pongrác

Erős tornádó pusztított Mianmarban - 8 halálos áldozat és kiterjedt rombolás maradt utána

Világidőjárás
2023. április 25. 08:00
null

Tornádókkal kapcsolatosan a leginkább az USA kerül előtérbe, az itt tomboló szörnyetegek nem csak gyakoriak, de hatalmasak is. De tornádó nem csak az Egyesült Államokban pusztít, hanem a világ számos más területén is.

Most éppen Mianmaron van a sor, ahol maguk a tornádók egyáltalán nem ritkák. A monszun időszak és az ország egyes területeinek domborzati adottságai ideális körülményeket teremtenek a tornádók születéséhez, de ezek rendszerint nem túl nagyok, és ritkán okoznak komolyabb károkat. Ráadásul az ország középső részein ezek sem jellemzőek.

Most mégis a fővároshoz közel, az ország belsejében tombolt egy titán, két faluban minden egyes házban komoly károkat okozva. Az április 21-én érkező szörnyeteg nagyon ritka jelenségnek számít, de ez kicsit sem vigasztalja a helyieket.

A 40 perc alatt, amit a tornádó a földön töltött összesen 232 épületet, köztük két templomot és egy kisebb klinikát rombolt porig, miközben 128 embert juttatott kórházba. 8 ember életét már nem sikerült megmenteni.

képek: r-tornado - reddit

lead kép: watchers.news

tornádóemberhaláléletszél