Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Elzárják estére a vízszolgáltatást Tunéziában a vízhiány miatt

Világidőjárás
2023. április 08. 08:00
null

Kalifornia tavaly a szélsőséges aszály nyomán olyan vízgazdálkodási nyomás alá került, amivel addig nem volt dolga. Így kénytelen volt a mezőgazdasági és ipari vízfelhasználást is korlátozni, ami komoly kihívást jelent az állam gazdasága számára is. Tunézia számára azonban már ez sem elég...

Olyan léptékű az aszály az országban, hogy lényegesen drasztikusabb intézkedéseket kell bevezetni, mint Kalifornia területén. Tunézia víztározói veszélyesen alacsony szinten állnak, és az eső egyre csak várat magára, így a vezetés komoly vízkorlátozások bevezetésére kényszerült. Első körben természetesen a mezőgazdasági és ipari felhasználást korlátozták, méghozzá olyan mértékben, mely már az ország gazdaságára is komoly hatással lesz.

Tunézia éves gabonatermése 750 ezer tonna körül alakul, a korlátozások nyomán és az aszály pusztító hatásai miatt most ez 200-250 ezer tonna körül várható. Ez pedig az élelmiszerárak elszabadulását eredményezi majd. Az országban a tejtermékek már most eltűntek a boltok polcairól, mivel a csordák itatására sem jut elegendő víz.

Itt azonban nem áll meg a történet. A lakosság vízfelhasználását is korlátozni kellett. Azon túl, hogy természetesen a tiszta ivóvizet sem locsolásra, sem autómosásra nem lehet felhasználni, a kormány kénytelen volt teljesen elzárni a csapokat az esti órákra. Így este 21:00 és hajnali 4:00 között nem folyik a víz sehol, ami óriási társadalmi feszültségeket okoz az amúgy sem nyugodt országban. Azok, akik a vízzel kapcsolatos tiltásokat megszegik, komoly büntetésre számíthatnak, mely a pénzbírság mellett 6 naptól 6 hónapig terjedő börtönbüntetéssel is járhat.

képek és lead kép: shutterstock

vízcsapaszálylakosságivóvízszárazság