Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Egyre több hőhullám - és egyre többször olyan helyeken, ahol eddig nem tapasztaltak ilyesmit

Világidőjárás
2023. április 29. 11:00
null

Nem is olyan régen egy hőhullám több rekordot is felborított Ázsiában, és áprilisban 40°C-ot meghaladó hőséget hozott. De Európában sem jobb a helyzet, hiszen Spanyolországban is pusztít egy hőhullám, éppen most, április végén.

Egy friss tanulmány pedig rámutat, hogy egyre és egyre több ilyen helyzettel leszünk kénytelenek szembenézni a klímakatasztrófa kiteljesedése miatt. 1959 óta a bolygó mintegy 31%-án jelentkeztek olyan hőhullámok, melyek statisztikailag valószínűtlenek voltak.

Ez alapvetően az olyan régiókban kisebb gond, ahol a hőhullámok jelentkezése nem ismeretlen – mint például Kína, vagy India. De az olyan országok, melyek ilyesmivel nem igazán találkoztak sokként élhetik meg.

Ráadásul, mivel eddig elkerülték az adott területeket a hőhullámok - ilyen Közép-Amerika, Afganisztán, vagy éppen Kelet-Oroszország -, nem készültek fel a hatások kivédésére. Pedig egy-egy ilyen hőhullámnak messze nem csak halálos áldozatai vannak. A gazdaságra, a víz és energiaellátásra is komolyan rányomják bélyegüket, a hosszabb távon jelentkező következményekről nem is beszélve.

képek és lead kép: shutterstock

hőségklímameleghőhullámFöldember