Május 21. Kedd, Konstantin

A történelmi hőhullám után Kína északi részein 1°C-ot mértek

Világidőjárás
2023. április 27. 08:00
null

Pár nappal ezelőtt egy tomboló hőhullám történelmi meleg rekordok sorát döntötte meg Ázsia több országában is, köztük Kínában. Mindenképpen érdemes hozzátenni, hogy Dél-, illetve Délkelet-Ázsia számára az április és a május a legmelegebb hónapok, ezeket oldja fel az érkező monszun.

kép: Costfoto-Barcroft Images-Getty Images

Ezzel együtt a hőhullám rekordokat és számos halálesetet hozott, és bár az is igaz, hogy Kína nem éppen pöttömnyi ország, mégis elképesztő, hogy a hőhullámot követően az északi tartományokban a hőmérséklet 1°C-ig esett!

A hideg-betörés havazást és jégesőt szórt az északi régióban, ilyenkor szokatlanul nagy, 23 cm-es havat eredményezve, ami rekordnak számít. A hideg közlekedési fennakadásokkal is együtt járt, de különösebb gondokat szerencsére nem okozott.

Sőt, a mezőgazdaság még örül is neki. A hó ugyanis nem marad meg sokáig, hiszen ide is érkezik a felmelegedés, a talaj pedig áhítja a nedvességet. Erre nagy szüksége is van, és a mostani havazásnak hála a tavaszi munkák és a vetés is jó ütemben haladhat majd a területen.

kép: Costfoto-Barcroft Images-Getty Images

lead kép: CGTN

hőségtélhidegnyárjég