Május 11. Szombat, Ferenc

60 év után EF3-as tornádó volt Delaware államban is

Világidőjárás
2023. április 09. 14:00
null

Delaware állam nem tartozik a jól ismert USA-beli államok közé. Bár a középnyugati területekhez sorolható, itt ritkák a tornádók, évekig nem is kellett velük számolni. Az utóbbi néhány évben azonban visszatértek, és egyre erősebbé is váltak.

kép: 6abc.com

Idén április 1-én az időjárás egy kicsit sem jó tréfával lepte meg az államban található Bridgeville lakosait, amikor egy EF3-as szörnyeteget eresztett rájuk. Erre 60 éve nem volt példa, ilyen erős tornádó utoljára akkor pusztított az államban.

Ez a tornádó is része volt annak a “járványnak”, mely Little Rock területén is pusztított, és amely csak Delaware-ben 10, az összes létrejött tornádó esetében 99 szörnyeteget hívott éltere, miközben 32 halálos áldozatot követelt. Összehasonlításképpen Delaware területén egyetlen nap alatt 5 tornádót hozott létre ez a járvány, miközben előzőleg a rekord 6 volt – egy évben...

Az EF3-as szörnyeteg egy embert megölt, ráadásul komoly károkat okozott több épületben is, illetve a szerteszét hajigált törmelék révén a rombolása kiterjedt volt. Az adatok alapján 225 km/h-val kavargott a széltömeg, mintegy 23 km hosszan felszántva a települést.

kép: Center for Environmental Monitoring and Analysis

lead kép: Center for Environmental Monitoring and Analysis

pusztítástornádóhaláléletszél