Május 3. Péntek, Irma, Tímea

500 mm csapadék 12 óra alatt Floridában

Világidőjárás
2023. április 19. 11:00
null

Floridában éppen a száraz időszak “tombol”. Az idézőjel pedig jogos, hiszen éppen most, április 12-én adott ki Fort Lauderdale régióra igencsak ritka, árvíz vészhelyzeti riasztást a helyi Meteorológiai szolgálat.

kép: Alie Skowronski, Associated Press

A riasztás oka egy lassan felszálló melegfront, mely a Mexikói-öbölig húzódik, valamint egy alacsony nyomású rendszer, mely a partvidéket érinti. Ez a két jelenség együtt eredményezte azt, hogy a város és környezete 12 óra leforgása alatt 508 mm esőt regisztrált.

A hatalmas mennyiség rekord, ez nem is kétség, ráadásul a hónapban szokásos mennyiség több, mint ötszöröse, azaz kicsit sem meglepő, hogy katasztrófák sorát hozta magával. A közlekedési káosz mellett sok helyen áramszüneteket is okozott, lakóházakat és középületeket rongált meg a víz.

A Fort Lauderdale-Hollywood Nemzetközi Repülőteret is le kellett zárni, az embereket arra kérték, ne induljanak el a reptérre, aki pedig már ott van, ne menjen sehova. Ezen felül a körzet valamennyi iskoláját is ideiglenesen bezárták. Szerencsére áldozatokról nem szóltak a hírek.

kép: AP Photo-Marta Lavandier

lead kép: Joe Raedle-Getty Images

Floridavízesőáradáscsapadékrekord