Május 2. Csütörtök, Zsigmond

19 halálos áldozata van az Etiópiát és Kenyát érintő áradásoknak

Világidőjárás
2023. április 07. 11:00
null

Érdekes kettősség alakult ki Afrika szarvában, ahova Szomália mellett Etiópia is tartozik. Utóbbi országban, egészen Kenyáig átnyúlva ugyanis egy heves viharrendszer pusztít, mely villámáradásokkal tarolja le a vidéket.

kép: Picha ya UM-Ilyas Ahmed

Kenyában és Etiópiában eddig összesen 19 halálos áldozatot szedtek a kialakuló áradások, miközben több száz sérültet kellett kórházba szállítani. Az érintett területek közt van Nairobi is, ahol a többi áradással küszködő városhoz hasonlóan százak voltak kénytelenek magasabbra költözni, szükségszállásokon keresni menedéket.

Ráadásul Nairobi szempontjából az áradások komoly infrastrukturális károkat is hoztak. Több tucat épület megrongálódott, köztük iskolák és kórházak is, ezen kívül károk keletkeztek az úthálózatban, mely a fővárosba érkező és a mellette áthaladó autópályákat is érintette.

kép: Umoja wa Mataifa

Eközben Etiópia keleti területein és Afrika szarván a szárazság tombol. Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága már februárban segítséget kért a terület számára, mivel sorban a hatodik évben kezdődik szárazsággal az esős évszak, ez pedig jelentősen rontani fogja az amúgy is jelen lévő és hatalmas méreteket öltő élelmiszerválságot a területen.

kép: floodlist

lead kép: Kenya Red Cross Society

vízesőáradáshalálKenyaéletEtiópia