Április 28. Vasárnap, Valéria

Tornádók és 130 km/h-ás szél Texasban

Világidőjárás
2023. március 09. 08:00
null

Egy téli viharrendszer jelentős károkkal vonult végig Texas és Louisiana államokon, de komolyabb helyzetet idézett elő az előbbiben. Texas államban ugyanis a vihar több tornádót is létrehozott, melyek településeket taroltak le.

kép: Jamey Bradshaw

Egy hatalmas tornádó a texasi Northlake és Winnsboro lakónegyedein vágtatott keresztül, ahol jelentős rombolást vitt véghez, de szerencsére halálos áldozatokat nem követelt a jelenség. Több tornádó is kialakult az államban, többek közt a Dallas Love Field repülőtéren is viharbunkerekbe kényszerültek az utasok.

A tornádók mellett komoly széllökésekkel is számolni kellett az államban. A mérések alapján 120-130 km/h-ás szelek is tomboltak, ezek pedig nagyon sok fát csavartak ki a helyükről, villanyoszlopokat döntöttek ki, sőt, három autót is felborítottak az autópályán.

A szél mellett a viharrendszer heves esőzéseket is hozott magával, mely villámáradások kialakulásához vezetett. Az érintett területeken a kárelhárítás folyamatban van, szerencsére áldozatokat sehol nem követelt a vihar.

kép: Mark MulliganHouston Chronicle, via Associated Press

lead kép: disasterphilanthropy.org

klímatornádószélTexasrombolás