Május 26. Vasárnap, Evelin

Tornádójárvány, 180 km/h-ás szél és jégeső az USA-ban

null

Február 26-án súlyos tornádójárvánnyal volt kénytelen szembe nézni az USA alföldi régiója, de a szél nem csak ezeken a részeken pusztított. Összesen 9 tornádó született, 2 Kansas, 7 Oklahoma területén.

kép: reuters

A tornádók pontos erejéről egyelőre nem szóltak a hírek, de több épület is jelentősen megsérült, néhol a házhoz tartozó melléképületeket, garázsokat is teljesen elbontotta a szél. Fákat és villanyoszlopokat is kicsavartak a tornádók, jelentős áramkimaradásokat okozva ezzel.

Texas sem úszta meg a heves szeleket. Itt ugyan tornádókat nem jelentettek, de a helyi adatok szerint 180 km/h-át is meghaladó széllökésekkel kellett számolni. A viharrendszer, mely a szelet is magával hozta jégesőt is zúdított a területre.

kép: AP

Ilyen szélsebesség mellett pedig a jég komoly károkat képes okozni az ablakokban, a kertekről és a mezőgazdasági területekről nem is beszélve. Az érintett részeken nem csak jéggel, hanem heves zivatarokkal is számolni kellett, ez a közlekedésre gyakorolt drasztikus hatásokat. Szerencsére áldozatokról nem szóltak a híradások.

kép: AP

lead kép: Alonzo Adams-AP