Május 26. Vasárnap, Evelin

Sarki fény és aurora dűnék Floridában

null

Az Aurora Borealis, vagyis a sarki fény akkor jön létre, mikor a töltött részecskék oxigénnel vagy nitrogénnel ütköznek. Az oxigénnel való karambol zöld, vagy vörös fényt, a nitrogénnel való ütközés kék fényt eredményez - a zöld a leggyakoribb.

kép: shutterstock

Ez a lenyűgöző fényjelenség azonban nem mindenhol látható. A leggyakrabban a 60. és 75. szélességi körök között figyelhető meg. Bár nem túl széles az észlelési tartománya, cserébe mind az északi, mind a déli féltekén megfigyelhető.

Ritkán megfigyelhető a fény a fent említett szélességi körökön kívül is, így nem is olyan régen hazánkban is megmutatta magát. Most pedig március 24-én egy súlyos geomágneses vihar okán 20 év után először Florida is élvezhette a látványt.

kép: Bill Williams

Itt vörös aurora mutatta meg magát, mivel a részecskék 150 km felett és 500 km alatt elhelyezkedő oxigénnel ütköztek, ennek pedig vöröses fényhatása van. Ezen felül egy különleges jelenséget, az aurora dűnéket is meg lehetett figyelni, melyeket először 2020-ban írtak le. Ezeket „mezoszférikus furatként” azonosították, vagyis egyfajta légköri gravitációs hullámként, amely a Föld felszínéről indul ki, és egy körülbelül 100 km magas hőhullámvezető csapdájába esik. Amikor a napszél részecskéi ráesnek a furatra, megvilágítják annak hullámzó szerkezetét.

kép: Alan Dyer

lead kép: shutterstock