Április 27. Szombat, Zita

Milliónyi hal pusztult el az Ausztrál Darling - Bakaa folyónál

Világidőjárás
2023. március 27. 08:00
null

Az ausztráliai Új-Dél-Wales állambeli Menindee közelében a Darling-Baaka folyó alsó folyásánál a halak élete nem éppen egy népünnepély. Rendre történnek hatalmas halpusztulások, melyeket az ausztrál kormány tehetetlensége, az ipari és mezőgazdasági vízhasználati gyakorlat, és nagy valószínűséggel vegyi szennyezés is okoz.

kép: ABC

Legutóbb éppen március 17-én következett be egy ilyen esemény, mely azonban most jóval nagyobb volt, mint a tavalyi. Halak milliói pusztultak el a vízben. A hatóságok közlese alapján az ok úgy tűnik, az oxigénhiány.

A helyi közösségek azzal vádolják a kormányt, hogy messze nem tesz eleget azért, hogy a folyót és annak ökoszisztémáját megóvja, hogy az emberi rombolás és a klímakatasztrófa hatásait mérsékelje illetve megszűntesse.

Joy Becker, a Sydney-i Egyetem Élet- és Környezettudományi Karának docense vizsgálatot kér annak érdekében, hogy a halpusztulások pontos okát meg lehessen határozni. Ennek nyomán vizsgálni kell a víz oxigénszintjét, a vegyi szennyezések lehetőségét, illetve a túlzott vízhasználat hatásait a folyó ökoszisztémájára is.

kép:shutterstock

lead kép: shutterstock

pusztulásfolyóemberAusztráliahalhalál