Május 25. Szombat, Orbán

Légköri folyó támad Kaliforniára, jelentős mennyiségű csapadékot hoz magával

null

Kalifornia tavaly történetének egyik legrosszabb aszályát volt kénytelen átélni. Egymást követték az egyre szigorúbb vízkorlátozások, és a szakemberek jóslata szerint, az aszály tovább is húzódhat. Ennek esélye most is megvan, ezzel együtt azonban Kalifornia most tobzódik a csapadékban.

Az év elején ennek a csapadéknak jelentős része hó formájában érkezett. Ez még a tengerparti területeket is érintette, Los Angeles és a többi nagyváros is fehér ruhát öltött rövidebb - hosszabb időre. Eközben a Sierra Nevada oldalában található települések akár 2 métert is meghaladó hómennyiségekkel találkozhattak.

Most a területre egy légköri folyó érkezik, ez pedig azt jelenti, hogy újra tekintélyes mennyiségű csapadékot kap a nyakába Kalifornia. Mivel ez egy meleg levegőt szállító rendszer, így a fagyhatárt a hegyekben is feljebb tolja, sőt, Kaliforniában néhol akár 26°C -os melegeket is hozhat.

Az esőzések a hegyekben havas eső formájában jelentkezhetnek, ez pedig erősíti az olvadást, és ezzel együtt az áradások kialakulásának lehetőségét is. Az állam lakosságát arra kérik, igyekezzenek felkészülni a légköri folyó esetleges következményeire. Melyben a szél és az áradások is szerepelhetnek.

képek és lead kép: shutterstock