Február 23. Péntek, Alfréd

Lavinaveszély Kaliforniában

Világidőjárás
2023. március 07. 14:00
null

Bár Kaliforniával kapcsolatosan jellemzően az aszály kerül elő - ahogyan múlt évben is ez volt az egyik legmeghatározóbb jelenség az állam időjárásában -, nem szabad elfelejteni, hogy hegyvidéki területekkel is rendelkezik.

kép: MARIO TAMA - GETTY IMAGES NORTH AMERICA -Getty Images via AFP

A sivatag mellett így a Sierra Nevada vonulatain élők más éghajlattal szembesülhetnek, olykor – olykor még havat is látnak. Most azonban több kiterjedt viharrendszer is hozott csapadékot Kaliforniába, és ez bizony sokszor hó volt.

Azon túl, hogy a part menti települések és a nagyvárosok is behavazódtak, a hegyvidéki részeken néhol akár 250 cm, vagy azt meghaladó hómennyiséget is kaptak a nyakukba az emberek. Ez pedig szinte teljesen megbénította a közlekedést, az előrejelzések alapján akár egy hetet is igénybe vehet az, hogy az elzárt településeket újra közúton kössék össze az állam többi részével.

Bár a takarítási munkák folyamatosak, a meteorológusok nem kecsegtetnek túl sok jóval. Újabb viharrendszer érkezik Kalifornia partjaihoz, mely várhatóan még több havat hoz majd a hegyekbe. Sierra Nevada területén pedig lavinaveszély is fennáll, több lavina is megindult a napokban, ez pedig tovább nehezíti a kialakult helyzetet.

kép: Vintage Los Angeles

lead kép: JUSTIN SULLIVAN - GETTY IMAGES NORTH AMERICA - Getty Images via AFP

viharklímahegylavinaKaliforniahavazás