Március 2. Szombat, Lujza

Kaliforniába újabb 120 cm hó és rengeteg eső érkezik

Világidőjárás
2023. március 25. 11:00
null

Az időjárás nagyon igyekszik kompenzálni Kaliforniát a múlt nyáron tomboló szárazság miatt, mely rendkívül erős vízkorlátozási intézkedések bevezetését tette szükségessé. Ugyanakkor az egyszerre érkező nagy mennyiségű csapadék sajnos komoly gondokat is okoz.

kép: Salgu Wissmath-The Chronicle

Ezelőtt két légköri folyó is keserítette a helyiek életét, most pedig egy újabb jelentős vihar igyekszik az állam felé. A nagy mennyiségű eső most is borítékolható, ahogyan a magasabb területekre érkező havazás is, mely akár 120 cm-t is meghaladó hómennyiséget eredményezhet.

Ezen kívül számolni kell a heves szelekkel is. San Francisco és környéke 120 km/h-ás széllökésekkel is számolhat, de az állam több területén is hasonlóan erős lesz a szél, ez pedig veszélyezteti az áramellátást, illetve a fákra gyakorolt hatása miatt a lakosságot és a közlekedést is.


kép: nytimes.com

A havazás a hegyvidéki települések életét béníthatja meg újra. Hó tekintetében pedig ez az év igencsak igyekezett, hiszen a képzeletbeli dobogó második fokára sikerült fellépni hóvastagság tekintetében. A rekorder pedig Soda Spring, ahol eddig 17,2 méternyi hó hullott le az idényben.

kép: Josh Edelson for The Washington Post

leaqd kép: abc7chicago.com

esőtélcsapadékrekordKalifornia