Május 29. Szerda, Magdolna

Ítéletidő, eső, hó és földcsuszamlások Mallorcán

null

Miközben idehaza kezdünk igen széles mosollyal nézni a naptárra, mivel érkezik a tavasz, és a hőmérséklet is emelkedik, Spanyolországban egyelőre a tél visszanyúlása okoz komolyabb gondokat, főleg Mallorcán.

Amikor a sziget neve előkerül, jellemzően nem a hó és a jég ugrik be elsőre, ez azonban február utolsó napján megváltozott, méghozzá Juliette közbenjárására. A viharrendszer ugyanis szokatlan és igen intenzív havazással lepte meg a spanyol nyaralószigetet.

Mallorca telei rendszerint enyhék és esősek, a havazás kifejezetten ritka. Az meg pláne, hogy a tengerpartot is befedje a hó, illetve, hogy a hegyvidéki részeken néhol 24 óra leforgása alatt 1 méternyi hóval is számolni kelljen. A hőmérséklet -2°C-ig esett, de nem sokáig maradt ilyen alacsony, vagyis az olvadás is viszonylag hamar megindult.

A lezúduló víz és a havazást váltó esőzés villámáradásokat okozott, amikhez a part közelében néhol 8 méteres hullámok is csatlakoztak. Juliette ugyanis 117 km/h-ás széllökéseket is produkált, melyek felkorbácsolták a hullámokat. A víz rombolása a legjobban abban a 8 méteres víznyelőben mutatkozott meg, ami a főváros, Palma de Mallorca egyik utcájában nyílt meg, több földcsuszamlás után.

képek és lead kép: JAIME REINA - AFP