Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Freddy kegyetlenül elbánt Malawival: 6 nap alatt 6 hónapnyi eső...

Világidőjárás
2023. március 22. 11:00
null

A Freddy ciklon bár életideje miatt vonul majd be leginkább a történelembe - hiszen ez a valaha feljegyzett leghosszabban jelen lévő ciklon -, sajnos messze nem csak ennyit ért el pályája során, hiszen Malawiban kétszer is landolt.

A kegyetlen rendszer 6 nap alatt 6 hónapnyi csapadékkal öntözte meg Malawi érintett részeit, ezzel pedig nem csak kiterjedt áradásokat hozott létre, hanem a sárlavinák megjelenését is egekig emelte. Eddig 180 000 embert kergetett el az otthonából.

A víz és a földcsuszamlások mintegy 40 000 házat tettek lakhatatlanná, de az állami infrastruktúra - az utak, kórházak, iskolák - is hatalmas csapást szenvedett el. Sajnos Freddy halálos áldozatainak száma is egyre csak emelkedik.

Eddig hivatalosan 326 ember vesztette életét és közel 800 sérültet regisztráltak Malawiban. Emellett azonban most is több, mint 200 személyt tartanak nyilván eltűntként, mely tovább emelheti a halálos áldozatok számát. Arról nem is beszélve, hogy az áradások milyen higiéniai helyzetet teremtenek, a vízben tenyésző fertőzések így további komoly fenyegetést jelentenek.

kép: Thoko Chikondi-AP

képek és lead kép: Malawi Red Cross Society

ciklonMalawihaláléletFreddy