December 3. Vasárnap, Olívia

Egy hét alatt a második légköri folyó éri el Kaliforniát

Világidőjárás
2023. március 19. 08:00
null

A szélsőségessé váló időjárásra egy igen szemléletes példa az, amely most Kaliforniában zajlik. A nyár folyamán a területe súlyos aszállyal küszködött, mely végül odáig fajult, hogy a mezőgazdasági öntözésben is erős vízkorlátozásokat kellett bevezetni.

A tél végén a havazással gyűlt meg a baja a napfényes államnak. Nem csak a hegyvidéki részeken, ahol sok helyen 2 métert is meghaladó hómennyiséggel küszködtek a lakosok, de még a part menti régiókban, az örökös jó idő birodalmában, Los Angelesben is havazott.

Most, március 14-én egy héten belül a második légköri folyó éri el Kaliforniát, ezzel lényegesen tovább súlyosbítva az amúgy sem éppen rózsás helyzetet. A talaj nedvességtartalma már igen magas, a hegyekbe érkező újabb havazást pedig gyors olvadás követi.

Ennek megfelelően az esőzések hatásaira a part menti régióban 4-es szintű figyelmeztetés van érvényben - ez a legmagasabb kiadható figyelmeztetési szint. Az áradások és a havazással járó fennakadások garantáltak, ezért a lakosság felkészülését kérik. Az esőzések nyomán mintegy 1 millió ember maradt áram nélkül az államban.

képek: JOSH EDELSON - AFP

lead kép: JUSTIN SULLIVAN - GETTY IMAGES NORTH AMERICA - Getty Images via AFP

klímaesőlégköri folyóembercsapadékKalifornia