Június 22. Szombat, Paulina

A Freddy ciklon világrekorder lett

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Freddy trópusi ciklon, mely nem is olyan régen Madagaszkár és Mozambik partjainál is pusztított, halálos áldozatok sorát követelve, rekorder lett. Ráadásul nem is csak egy szempontból, és mivel még mindig pusztít, így várhatóan további rekordokat is megdönt majd.

kép: accuweather

Freddy az egész Indiai-óceánt átszelte. Ebben ugyan nem egyedülálló jelenség, de azért egy 10 000 km-es utazás egy ilyen meteorológiai jelenség esetében nem kis teljesítmény. Haladása közben a nyílt vízen három bombogenezisen is átesett, így pedig 2023 első 5-ös kategóriájú ciklonjaként vonul majd be a történelembe.

A felhalmozott ciklonenergia (ACE) tekintetében (a trópusi ciklonokhoz tartozó teljes mennyisége) Freddy minden eddigi rekordot megdöntött, vagyis a valaha volt legtöbb energiával rendelkező ciklon.

kép: Tomer Burg-troPYcal

Persze még nincs vége a sornak. 1994-ben John 31 napon át borzolta ciklon kategóriában a kedélyeket. Mivel a Mozambiki-csatornában megerősödött, így dacára a mostanra háromra nőtt landolásoknak, Freddy továbbra is ciklon kategóriában rombolja a területet, mostanra pedig 32 napos "életidejével" John-t is letaszította trónjáról.

kép: Meteo France

lead kép: EUMETSAT-Meteosat-9, RAMMB-CIRA, The Watchers