Június 19. Szerda, Gyárfás

200 fölé emelkedett a Freddy ciklon áldozatainak száma, a puszítás Mozambikban rendkívüli

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Freddy névre keresztelt ciklon világszinten érdeklődést váltott ki. Ennek oka, hogy mostanra hivatalosan is ez a ciklon a valaha feljegyzett leghosszabb “életű” ciklon, mely ráadásul átszelte az egész Indiai-óceánt.

kép: AP

Bár mindenki érdeklődött a ciklon után, igazán csak azok érthetik meg, akik találkoztak is vele - részükről azonban az érdeklődést sokkal inkább harag és rettegés váltotta fel. Ezek az emberek pedig jellemzően Mozambik Madagaszkár és a környező országok lakói.

Mozambik ráadásul kétszer is kénytelen volt elviselni Freddy abúzusát, miközben a második alkalommal már a ciklon beragadt a csatornába, és folyamatosan heves esőzésekkel és 175 km/h-ás erősséget is elérő széllel kellett számolni.

Freddy első látogatásakor mintegy 700 mm esőt hajított Mozambik területére, majd a második alkalommal napi 200-300 mm-rel is lehetett számolni, ez március 8-ra már 900 mm körüli csapadékmennyiséget eredményezett a második landolásra. Természetesen ez a mennyiség kiterjedt áradásokat is magával hozott.

kép: CNN

A számokat tekintve Freddy nem spórolt: mintegy 50 000 lakóházat rombolt le, 686 iskola és 69 kórház vált használhatatlanná. 11 000 km-nyi utat rongált meg a ciklon, 73 000 hektárnyi termést semmisített meg, miközben a hullámzás 86 halászhajót süllyesztett el. A gazdálkodók közel 1100 szarvasmarhát, és közel 31 400 baromfit veszítettek. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor Freddy számlájára eddig több, mint 200 emberéletet is fel lehet írni.

lead kép: AP