Május 27. Hétfő, Hella

Vége lehet a higanyszennyezésnek?

null

A higany természetes módon is jelen van a természetben, ám az emberi tevékenység - főként a bányászat - révén sajnos nem csak a talajba jutott be szabadon az anyag, hanem az élővizekbe is, majd fokozatosan megjelent a táplálékláncokban.

Ez az anyag azonban az élő szervezetek számára igen mérgező, így erősen problémás a jelenléte. A WHO évtizedek óta kíséri figyelemmel a higany okozta veszélyes hatásokat, és a helyzet sajnos nem javul.

Most egy Albemarle Corporation nevű speciális vegyipari vállalat egy olyan megoldással állt elő, mely elmondásuk szerint képes megkötni a higanyt, ezt a különösen gyorsan mozgó anyagot, hogy ne juthasson be a vizekbe és a talajba, valamint onnan az élő szervezetekbe. Ha pedig ez igaz, az hatalmas előrelépés lehet az ökoszisztémák védelmében, nem utolsó sorban pedig az élelmiszer-biztonságban is.

A cég állítja, hogy az eljárásuk nem veszélyes, már persze abban az esetben, ha az általuk javasolt módon és védőfelszerelést használva végzik el azt. A környezetre sem ártalmas, az ökoszisztémákat sem rombolja, természetesen akkor, ha megfelelően alkalmazzák. Egy picit soknak érezzük a “ha” tényezőt, mindenesetre a cég bizakodó, a WHO pedig árgus szemekkel figyeli a lépéseket.

képek és lead kép: shutterstock