Május 7. Kedd, Gizella

Új Zéland 170 éve nem látott csapadékmennyiséget kapott januárban

Világidőjárás
2023. február 10. 11:00
null

Új Zéland számára a január és a február is esőt hoz, méghozzá nem is kis mennyiségben. Rekordok rekordokat követnek az esőzések folyamán, melyek következtében a valaha látott egyik legnagyobb áradáshullámmal kell szembe néznie a területnek.

kép: MONTECHRISTONZ-REUTERS

Auckland számára a 2023-as év januárja csúcsot döntött, hiszen ebben a hónapban ezelőtt még sohasem esett 539 mm csapadék. Ez az éves átlagmennyiség közel fele, a nyári esőzések kétszerese egyetlen hónap alatt.

A napi maximumok sem éppen kicsik, sok területen egyetlen nap alatt 300 mm csapadékot is regisztráltak a hónapban, és volt, ahol 80 mm eső érkezett egyetlen óra leforgása alatt. Az intenzív és kitartó esőzések hatalmas áradásokat idéztek elő a városban és környezetében is.

kép: GETTY

A 170 éve nem látott csapadékmennyiség komoly rombolást vitt véghez. Összesen majdnem 1900 épület károsodott közepes, vagy jelentős mértékben, 277 épület esetében a helyzet azt eredményezi, hogy megközelíteni sem veszélytelen őket. További 2566 épület sérült meg az áradásban, de ezek egyelőre lakhatóak. Sajnos a víz nem csak épületeket tett tönkre, 4 halálos áldozatot is követelt.

kép: Hayden Woodward-New Zealand Herald via AP

lead kép: CNN

vízesőAucklandáradáscsapadékrekord