Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Rekordalacsony januári hőmérsékletet mért a Concordia állomás az Antarktiszon

null

Ha az időjárás nem változtat a mostani alakulásán, akkor jövő héten tartósan is találkozhatunk fagyokkal, vagyis akár nap közben is negatív tartományban maradhat a hőmérő higanyszála. Már ez sem éppen kellemes, de sok helyen ennél jóval hidegebb is lehet.

kép: Alexander Kumar

Természetesen nem jó példa az Antarktisz, hiszen itt szinte mindig nagyon hideg van, most azonban különösen! Concordia állomáson január 31-én sikerült rekord-alacsony hőmérsékletet rögzíteni, amire eddig januárban sohasem volt példa.

A műszerek -51,2°C-ot regisztráltak, mely a 2014-es, szintén január 31-én mért -50,4°C-os értéket taszította le a trónról. A mérések alapján egyébként a január hónap leghidegebb része mindig a vége, az utolsó pár nap.

kép: Pete D. Akers

Most ugyan Concordia állomás “nyert”, ha ezt lehet annak tekinteni, de az abszolút rekorder Vostok nevéhez fűződik. A 3500 méteres tengerszint feletti magasságon álló mérőállomáson igencsak hideg van. A valaha itt mért legmagasabb hőmérséklet -14°C. De itt regisztrálták a valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet a világon, ez pedig –89,2°C volt.

kép: WEATHER- METEO WORLD

lead kép: esa.int