Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Országos szükségállapot Új-Zélandon Gabrielle után

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Új-Zéland, azon belül is az Északi sziget katasztrofális állapotokkal tudta csak átvészeli Gabrielle érkezését. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy már a ciklon érkezése előtt is rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal voltak kénytelenek szembenézni.

Az év eleje óta eltelt mintegy 45 napban érkezett a területre az éves csapadékmennyiség több, mint fele. Hiába csendesednek az esőzések a következő napokban, ez a folyók vízszintjének rendkívüli mértékű emelkedésén már nem fog segíteni.

Gabrielle pedig nem aprózta el, február 12. és 14. között Raparapariki 568 mm csapadékot hozott, de nem sokkal maradtak el más területek sem. Az eredmény pedig kiterjedt áradások és földcsuszamlások, melyek már egy halálos áldozatot is követeltek.

Több település teljesen elszigetelődött, a reptereken a fel és leszállás lehetetlenné vált, a vonatok több helyen nem járnak. 30 állami autópályát kellett lezárni, több, mint 250 000 háztartásban pedig áramkimaradásokkal kellett számolni. Így nem is csoda, ha Új-Zéland országos szükségállapotot hirdetett.

képek és lead kép: HB Civil Defence Emergency Management Group