Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Nyárból hirtelen tél lett Dél-Amerikában

Világidőjárás
2023. február 23. 11:00
null

A déli féltekén jelenleg tombol a nyár, bár sok esetben ez nem annyira látszik. Argentínát, Chilét, Uruguayt és Brazília egyes részeit ugyanis egy olyan hőmérsékleti hullámvasút színesíti, aminek nem sok élvezője akad.

Ahogyan az lenni szokott, nyáron a hőhullámokkal küszködtek a területek. Ezen nincs is semmi meglepő, azon viszont igen, hogy kevesebb, mint egy hét alatt a helyzet drasztikusan megváltozott. Február 18-án a hőmérséklet már messze nem idézte a nyári napokat.

Dél-Amerika több területén is a hőmérő higanyszála 7,7°C-ig zuhant, ami a februári melegek tekintetében kifejezetten szokatlan jelenség. Argentínában, Santa Rosa de Conlarában pedig a hőmérő még a pozitív tartományba sem tudta feltornázni a higanyszálat, itt –0.9°c-ot regisztráltak.

Az extrém hideg időjárás nem tart sokáig, ennek ellenére jelentősen megterheli mind az emberek, mind az itteni növény és állatvilág életét és szervezetét, a hirtelen és nagy mértékű hőmérséklet ingadozás építményekre gyakorolt romboló hatásáról nem is beszélve.

képek és lead kép: shutterstock

melegtélfagyhőhullámhidegnyár