Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Kaliforna vízhiánya megoldódhat - de sajnos katasztrófa is lehet a következménye

Világidőjárás
2023. február 13. 14:00
null

Nagyon úgy tűnik, hogy Kalifornia végre fellélegezhet egy kicsit, hiszen víztározói is szépen telnek – az Orville-víztározó 65%-os töltöttségű, ami az ilyenkor szokásos vízállás mintegy 112%-a, vagyis kifejezetten jól állnak -, de ennek komoly ára is lehet!

kép: fox40.com

Az aszály enyhítésében az a 9 légköri folyó játszott közre, melyek karácsony táján érték el a területet. Ezek hatására a Sierra Nevada hegység hótakarója a harmadik legnagyobb vastagságot érte el az adatok rögzítése óta.

Ez 205% a történelmi átlaghoz képest, ami bizakodásra ad okot, végre leküzdhető lesz az évek óta egyre súlyosabb aszály, mely tavaly már komoly vízkorlátozások bevezetésére is kényszerítette az államot. Azonban ennek megvannak a veszélyei is.

kép: Justin Sullivan

A légköri folyamok jelenléte óta a hegyekben a hőmérséklet viszonylag alacsony maradt, így a hó nagy része megmaradt. Ha azonban a hőmérséklet változik, és meleg viharokat kap a hegység, akkor a hirtelen olvadás könnyen katasztrofális áradásokat okozhat. Ez történt 1997-ben is, amikor a hirtelen olvadás következtében a Yosemite-völgyben elképesztő rombolás ment végbe. Akkor Kalifornia 58 megyéjéből 48-at katasztrófa sújtotta területté kellett nyilvánítani, és a károk elérték az 1.8 milliárd dollárt.

képek és lead kép: shutterstock

vízhiánykaliforniahegySierra Nevada