Május 10. Péntek, Ármin, Pálma

Helios Szicíliában és Máltán rombolt

Világidőjárás
2023. február 16. 11:00
null

A ciklonokkal kapcsolatosan jellemzően azok a szörnyetegek jutnak eszünkbe, melyek az USA, Ausztrália, Japán vagy Afrika partjait rombolják. Kevésbé gondolunk ilyenkor a mediterrán ciklonokra, de sajnos mivel ezek ereje egyre nagyobb, így kénytelenek leszünk számolni velük.

kép: news.italy24.press

Most Helios okozott kiterjedt károkat Szicílián és Máltán. Mindkét területet rombolta a heves szél, mely helyenként akár 120 km/h-val is tombolt, tetőket bontva meg és fákat csavarva ki a helyükről. Emellett természetesen a villanyoszlopok sem mind voltak képesek ellenállni az ostromnak, így áramkimaradásokkal is számolni kellett.

A február 10 én tomboló mediterrán ciklon a part közelében 5-6 méteres hullámokat is felkorbácsolt, ezek pedig betörtek a szárazföldi területekre, villámáradásokat hozva létre a part menti városokban. Helios a csapadékkal sem fukarkodott, Szicília hegyvidéki részein helyenként 300 mm csapadék is érkezett egyetlen nap alatt.

kép: youtube

Ez természetesen a folyók vízszintjére is hatással volt, melyek áradásokkal reagáltak a kiadós esőzésekre. Azonban Helios nem csak esőt, havat is hozott, ráadásul nem csak a hegycsúcsokra - az Etna teteje például fehér köntöst öltött -, hanem több településre is, ahol 3-4 cm, vagy akár ezt meghaladó hómennyiség is keletkezett.

kép: youtube

lead kép: medcyclones

esőciklonHelioscsapadékszélrombolás