Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Halálos áradások Bolíviában

Világidőjárás
2023. február 11. 08:00
null

A heves esőzések rendre komoly gondokat okoznak szerte a világban. Persze eddig is voltak kivételesen csapadékos időszakok, és ezután is lesznek, azonban a csapadék mennyisége egyre nagyobb aggodalomra ad okot.

kép: Ministerio de Defensa Estado Plurinacional de Bolivia

A klímakatasztrófa nyomán szélsőségessé váló időjárás egyre több területet érint valamilyen formában. Ahol a csapadékmennyiség ugrásszerű növekedése figyelhető meg egy-egy időszakban, ott ez komoly és azonnali anyagi terheléssel is együtt jár.

Bolívia pedig éppen ilyen terület, ahol a heves és kitartó esőzések kiterjedt áradásokat hoztak létre. A területen mintegy 500 család került olyan helyzetbe, hogy mindene odalett az áradásban, hiszen házaikat is elmosta a víz.

kép: Reuters

A helyi mentőalakulatok La Paz, Beni és Santa Cruz megyékben szinte megállás nélkül dolgoznak, de több helyi önkormányzat is jelezte, hogy már nem képesek több áldozat fogadására és ellátására, így a kormány és a megyei hatóságok segítségét kérték. Sajnos az eseményeknek már egy halálos áldozata is van, és mivel az áradások termőterületeket is érintenek, így a károk mértéke is jelentősen meg fog ugrani.

kép: aljazeera.com

lead kép: Ministerio de Defensa Estado Plurinacional de Bolivia

Bolíviavízklímaesőáradáscsapadék