Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Halálos áldozatokat szedett a heves esőzés Brazíliában

Világidőjárás
2023. február 16. 14:00
null

Heves viharok és kiadós esőzések érintették Brazília két államát is. Az események Sao Paolo és Rio de Janeiro államok területén történtek, kiterjedt károkat hagyva maguk mögött, hiszen áradásokat és földcsuszamlásokat is okoztak.

kép: Paulo Pinto/Fotos Publicas

A kritikus mennyiségű csapadék érkezése villámáradásokat váltott ki több területen is. Egyes részeken egyetlen óra alatt 67,4 mm esőt regisztráltak, de volt, ahol 30,4 mm csapadék érkezett 15 perc (!) leforgása alatt. Összehasonlításképpen: idehaza átlagosan január hónapban, azaz teljes 31 nap alatt érkezik ennyi csapadék.

A heves esőzések a közlekedésre is rányomták bélyegüket, de nem csak a zubogó víz miatt. A csapadék a talajt is jelentősen meglazította, így sok helyen földcsuszamlásokkal is kellett számolni, melyek az utakat érintették.

kép: REUTERS

A kialakult helyzetben a mentőalakulatok folyamatosan kénytelenek voltak dolgozni. Mintegy 70 embert sikerült kimenteni az életveszélyes helyzetekből, hat személy azonban Rio de Janeiro fővárosában, az azonos nevű ismert városban az áradásokban meghalt.

kép: City Hall São Gonçalo

lead kép: City Hall São Gonçalo

esőföldcsuszamlásáradásBrazíliahalálélet