Május 25. Szombat, Orbán

Bálnákat is gyilkolt a török-szír földrengés

null

Kitörölhetetlenül bevésődött az emlékezetünkbe 2023 februárja, hiszen a török-szír határon bekövetkezett földrengés elképesztő pusztítással végződött. A közel 45 000 halálos áldozat, a jelentős anyagi veszteségek és a levont tanulságok sohasem hagyják majd elfelejteni azt, ami történt.

A földrengésnek azonban nem csak emberek estek áldozatul. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy egy ilyen természeti esemény bizony az emberek mellett az állatokat is erősen érintheti, ahogyan ezt most megmutatta a tenger.

Egészen pontosan Ciprus partjai mutattak rá a tényre, mikor a napokban négy bálna is partra vetődött a területen. Három állatot sikerült visszajuttatni a vízbe, egy azonban nem élte túl az eseményeket. Egy nappal később újabb 6 állat sodródott partra, ezt azonban már egyikük sem élte túl.

A Cuvier-féle csőröscetek ritkák ezeken a vizeken, és mivel a kommunikációjuk és a tájékozódásuk is hanghullámokkal történik, ebbe a nagy erejű földrengések - de például a katonai kísérletek is – komolyan képesek beleszólni, adott esetben az állatok halálát is okozva.

képek és lead kép: shutterstock