Május 23. Csütörtök, Dezső

A földrengés miatt gátszakadás is történt Szíriában

null

A török-szír határon bekövetkezett földrengés halálos áldozatainak száma mostanra meghaladta a 37 000-et, ezzel pedig Törökország történetének egyik leghalálosabb földrengésévé lépett elő, de világszinten is az 5. leghalálosabb földmozgás lett.

kép: eurasiareview.com

A szír oldal kisebb veszteségeket szenvedett el, az áldozatok száma itt 5714 főnél tart a hivatalos adatok szerint, de sajnos közben egy másik esemény is komoly problémákat okoz az országban, ami összefügg a földmozgásokkal.

A február 6-án bekövetkezett rengést megelőzően a szír területeken heves esőzésekkel kellett számolni, melyek megduzzasztották a folyók vizét, és megtöltötték a víztározókat. Ez önmagában még nem lett volna gond, de a földrengés ereje gátszakadást idézett elő az Orontes folyón.

kép: newscentral.africa

A gát sérülése után hatalmas áradások alakultak ki a környéken, melyek végül több, mint 1000 épületet öntöttek el, innen 500 embert kellett kitelepíteni. Február 11-re azonban ez a szám a víz rombolása miatt 7000-re növekedett. Szerencsére innen halálos áldozatokról szóló jelentések nem érkeztek.

kép: AP-Ghaith Alsayed

lead kép: MEE-Yousef Gharaibi