Június 16. Vasárnap, Jusztin

782 tornádó született Európában tavaly

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ha azt mondjuk, tornádó, akkor alapvetően az USA, azon belül is a Közép-Nyugat ugrik be az embereknek, a fa épületekkel, a tornádóbiztos pincékkel, és a Hollywoodi szuperprodukciókból ismert rohangálással.

kép: ESSL

Pedig tornádó messze nem csak az USA területén jöhet létre, Európában is igen szép számban keletkeznek ezek a szörnyetegek. Tavaly, azaz 2022-ben egészen pontosan 782 tornádót regisztráltak az öreg kontinensen.

Ezeknek a jelenségeknek a nagyobb hányada, pontosabban 66%-a vízköpő formájában mutatkozott meg, 251 esetben azonban szárazföldön pusztító szörnyetegekről volt szó. 8%-a a tornádóknak ismeretlen helyen jött létre, így nem is sorolták be őket ilyen szempontok szerint.

A szárazföldi tornádók közül 128 volt F0, vagy F1-es besorolású (64 km/h - 180km/h-ás sebességig), összesen 26 tölcsér pedig F2-F3-as besorolást kapott (182 km/h - 332 km/h-s sebességig). A többi, vagyis összesen 97 tornádó nem kapott besorolást. Sajnos a viszonylag kevés, erősebb tölcsér is elég volt ahhoz, hogy 2022-ben összesen 84 sérültet és 6 halálos áldozatot hagyjon maga után.

képek és lead kép: shutterstock