Április 20. Szombat, Tivadar

40 életet követeltek eddig a földcsuszamlások Peruban február 5-én

Világidőjárás
2023. február 09. 11:00
null

A világ most Törökországra és Szíriára figyel az ott történt események kapcsán, de sajnos az élet nem állt meg és sorra következnek be a további jelentős katasztrófák. Ezúttal Peru a helyszín, ahol a heves esőzések okoznak gondokat.

kép: kron4.com

A kitartó és heves esőzések következtében Lima megyében földcsuszamlás-sorozat történt. Ennek az eseménynek szerencsére halálos áldozata nincsen, ellenben mintegy 200 épület - köztük közösségi és vallási épületek is -, valamint mezőgazdasági területek is sérültek. A haszonállat állomány is erősen megsínylette a földcsuszamlásokat.

Február 5-én, Arequipa megyében szintén földcsuszamlások sorozatával voltak kénytelenek szembe nézni, itt azonban nem voltak olyan szerencsések, mint Lima megyében. A meginduló hegyoldalon bányászok is dolgoztak, akiket a sárlavina mind magával sodort.

Csak ez az egy sárlavina 200 házat temetett el, de földcsuszamlások voltak több helyszínen is és ezek mintegy 20 000 embert érintettek közvetlenül. A bányászokkal együtt már most 40 halálos áldozattal lehet számolni, de a mentési munkálatok még tartanak, így az áldozatok száma még bőven emelkedni fog.

kép: AFP

lead kép: AP Photo-Jose Sotomayor

vízesőföldcsuszamláscsapadékhalálélet