Június 25. Kedd, Bocsárd

Rekordszámú jégeső pusztított Európában 2022-ben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Európában 2022-ben rekordszámú jégesővel lehetett számolni. Ez egészen pontosan 8224 bejegyzett jégverést jelent, mely nem kevesebb, mint 2791 alkalommal több, mint az előző évben volt.

kép: ESSL

A jégesők némelyike nem tartott tovább 15 percnél, de szép számmal akadt olyan is, mely akár órákon át tombolt. A leghosszabb tavalyi jégesővel Franciaországban lehetett számolni, itt 5 órán át tartott a jégverés egy 300 km-es sávban.

A legintenzívebb napok június 4 és június 20 voltak. Utóbbi napon 385 jégesőt jelentettek, míg június 4-én 411 esetben eredt el a jég, ami bizony rekordmennyiség. Természetesen ezek a jégverések nem múltak el nyomtalanul.

kép: thelocal.it

Gazdasági értelemben Franciaország járt a legrosszabbul. 2461 alkalommal jelentettek jégesőt, mely összesen mintegy 4,8 milliárdos kárigény bejelentéssel járt az itteni biztosítóknál. Társadalmi értelemben azonban Olaszország került a dobogó felső fokára, amit minden bizonnyal szívesen elcseréltek volna. Casamassima területén augusztus 19-én tombolt jégeső, melynek 100 sérültje volt, míg a katalóniai területen augusztus 30-án találkoztak olyan jégveréssel, melynek 67 sérültje és egy halálos áldozata is volt.

kép: euronews.com

lead kép: italytv.space