Május 25. Szombat, Orbán

Kaliforniába újabb légköri folyó érkezik

null

Január 4-én végződött az a 10 napos időszak, mely Kalifornia mindennapjaiba heves esőzésekkel írta be magát. Egy légköri folyó keserítette az emberek életét, jelentős áradásokkal és rombolással “díszítve” az év első napjait is.

kép: Nic Coury - Associated Press

Bár egy - két napnyi lélegzetvétel jutott a helyieknek, sok nem, mivel január 9-re a tudósok sajnos újabb, ráadásul erősebb légköri folyó érkezését jelezték, ami nem csak több esőt szállít majd a területre, hanem jelentős széllel is érkezik.

Mivel ezt megelőzően is komoly csapadékmennyiséggel lehetett számolni, mostanra a talaj telített, így a vizet már nemigen képes magába zárni. Ennek megfelelően a földcsuszamlások kialakulásának esélye ugrásszerűen megnő, arról nem is beszélve, hogy a nyár folyamán keletkezett égési sebhelyek a tájban még jobban ki vannak téve az ilyen lehetőségeknek.

A hegyvidéki részeken a csapadék hó formájában érkezik, tetemes mennyiségben. Ez ráadásul a tavasz folyamán újabb áradásokat idézhet majd elő. De nem kell ennyire előre rohanni, hiszen az esőzésekkel érintett területeken most is áradások vannak, egyes folyók vízszintje pedig rekord-magasan áll.

kép: David McNew - Getty Images

lead kép: abc news