Május 23. Csütörtök, Dezső

Hirtelen áradás követelt halálos áldozatokat Kínában - 6 perc alatt 1,8 métert emelkedett a vízszint

null

A kínai holdújév ünnepe a napokban zajlott, és erre az eseményre a családok rendszerint felkeresik rokonaikat, vagyis igen nagy lesz a mozgás az utakon. Ez már önmagában is veszélyes lehet, de a természet sokszor még rátesz egy lapáttal.

kép: Watchers.news

Tibetben lavina sodort el néhány autót, itt is több halálos áldozattal lehetett számolni, a Sárga-folyónál pedig egy hirtelen lezajló áradás ragadt el több embert is, akik az ünnep miatt látogattak ide, és a gázlón átkelve fotózkodtak.

A folyót ugyan nem szabadott volna megközelíteni, táblák is figyelmeztettek a mély-vízre, de az igazi gond nem ez volt, hanem az, hogy mindössze 6 perc alatt a folyó vízszintje 1,8 méter emelkedett. A január 22-én bekövetkezett esemény végül 2 halálos áldozatot követelt, és 7 ember eltűnt.

Hogy pontosan mi váltotta ki a vízszint emelkedését azt vizsgálják a hatóságok. A helyi média szerint azonban a hibás a Sanmenxia-gát, pontosabban az azt üzemeltető önkormányzat és a pekingi vízügyi minisztérium alá tartozó Sárga-folyó természetvédelmi bizottság, mivel vizet engedtek ki az építményből. Ezt azonban a tisztségviselők tagadták, ugyanakkor azt elismerték, hogy a napi tevékenységek közben rendszeresen történik túlcsordulás.

kép: xinhuanet.com

lead kép: News.cn