Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Hatalmas áradás Lettországban - gátszakadástól is tartanak

null

Lettország is megsínyli az enyhe telet és a csapadékos időjárást, ám esetükben nem a depresszív sötétség, vagy a nyákos idő jelenti a legnagyobb gondot, hanem az az áradás, melyre 40 éve nem volt példa a területen.

kép: Ruptly tv

Lettország középső részén a Daugava árad. Néhol a folyó vízszintje több, mint 8 méterrel haladja meg a szokásos szintet, de a töltés egyelőre többé kevésbé megvédi a leginkább veszélyeztetett településeket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne baj.

A térségben éppen az áradások megelőzése miatt 10 éve új gátat emeltek, mely azonban a Fehéroroszországból érkező jeges áradat hatására január 15-én omladozni kezdett. A szakemberek homokzsákokkal igyekeznek megerősíteni a gátat, de azt nem lehet tudni, hogy ez elegendő lesz-e a megmentésére.

kép: ERR

A hatóságok kiemelik, hogy ha a gát átszakad, a mentési munkálatok hatalmas nehézségekbe ütközhetnek, így inkább arra kérik a lakosságot, hogy még most hagyják el otthonaikat, ha erre lehetőségük van. Jelenleg azonban nem csak a Daugaván, hanem Lettország összes nagy folyóján a legmagasabb árvízvédelmi riasztás van érvényben, és ez nagy valószínűséggel így is marad egészen tavaszig.

kép: eng.lsm.lv

lead kép: LETA, Ivars Soikâns