Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Ausztrália Kimberley régiója épp csak feltápászkodik az áradások okozta sokkból, de újabb esőzésekre készülhetnek

null

Ausztrália nyugati részén, Kimberley régióban a hosszan tartós esőzések kiterjedt áradásokat hoztak létre, melyek mostanra kezdenek leapadni. Ez lehetővé teszi a károk előzetes felmérését, és az így kialakuló kép siralmas.

kép: abc.net.au

38 lakóház és 37 üzleti egység omlott össze, ezen felül mintegy 120 ingatlanban keletkeztek nagyobb károk, melyek helyreállítása hónapokat vesz majd igénybe, vagyis a helyi hatóságok kénytelenek ideiglenes szálláshelyeket kialakítani a tető nélkül maradt embereknek.

Maga a helyreállítás sem lesz egyszerű. Az érintett részek infrastruktúrája ugyanis kimagasló csapást kapott, nagyon sok út teljesen járhatatlan, több hidat is elmosott az áradás, így egyes településeket csak gyalogosan lehet megközelíteni. Ekkor azonban számolni kell azzal, hogy a puha talajban az ember bokáig elmerül a sárban.

És ha mindez még nem lenne elég, a területre egy újabb potenciális viharrendszer érkezik. Egyelőre még “csak” egy trópusi mélypontról beszélnek a helyi szakemberek, és kicsi esélyt látnak arra, hogy ciklonná fejlődjön a viharrendszer, de ez nem akadályozza meg abban, hogy újabb kiadós esőzésekkel kínálja meg Kimberley régió fuldokló területeit.

képek és lead kép: Department of Fire and Emergency Services WA