Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

A szomszédban szép kis hómennyiség gyűlt össze

Világidőjárás
2023. január 18. 08:00
null

A mediterrán ciklonok érkezése nem csak hazánkban okoz jelentősebb mennyiségű csapadékhullást, hanem a környező régiókban is. Ám van, ahol azért valamivel szerencsésebben alakul a téli időjárás, mint idehaza.

Nálunk ugyanis többnyire esővel lehetett találkozni - legalábbis egyelőre -, ám ez nem mindenhol igaz. Szlovéniában például havazással érkezett vissza a tél, szemben a nálunk jellemző nyákos, borult idővel.

Ez pedig jó hír lehet a síelés szerelmeseinek, hiszen bár az itthoni hegyekben is akad némi hó, azért messze nem annyi, mint ami hétfőn érkezett friss lepelként Szlovénia hegyeibe. Még az alacsonyabb régiók is kaptak havat, néhol akár 20 cm vastagságban.

Az 1000 méter feletti szakaszok azonban akár 30-40 cm friss hóval számolhattak, sőt, akadt olyan terület is, ahol fél méter fehér lepel érkezett január 16-án. Ez pedig már bőven alkalmas a téli sportokra. Igaz, a közlekedésre már nincsen ilyen jó hatással a havazás, hiszen az autópályákon is lelassult a közlekedés és több hágót is le kellett zárni a hótorlaszok miatt.

A képek illusztrációk. Képek és lead kép: shutterstock

téli sportcikloncsapadéklehetőséghavazás