Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Nálunk nincs, Szibériában azonban nagyon is tél van, közel -60°C-kal

Világidőjárás
2022. december 09. 11:00
null

Nálunk nem alakul eddig nagyon téliesen az időjárás. Bár hideg levegő érkezésével lehet számolni a jövő hétre, és ez téliesebb fordulatot hoz a mindennapokba, a régi nagy telekhez képest sehol sem vagyunk.

Persze ez nem mindenhol van így, hiszen Szibériában közelít a hőmérő higanyszála a -60°C-hoz. Ojmjakon, az északi félteke leghidegebb pontja ugyan távol van tőlünk, de azért legalább elméletben egy kis telet tudunk csempészni vele a decemberünkbe, ha megnézzük az ottani helyzetet.

Hétfőn, vagyis december 5-én a hajnali órákban -56,6°C-ra ébredhettek a korán kelők. Igaz, nap közben azért melegedett egy keveset az idő, ekkor “csak” -53,8°C-ot mutatott a hőmérő. De még csak nem is itt volt a leghidegebb, hanem Deljankir mérőállomásán, ahol –57,4°C on állt meg a higanyszál (bár ezen a hőmérsékleten a “dermedt meg” jobb kifejezés lenne, ha a higany tenne ilyesmit -60°C közelében).

A rendkívüli hideg levegő felhalmozódás oka a kiterjedt hótakaró, ami Szibériára jellemző, illetve az kellene legyen, de a klímakatasztrófa miatt a hóvastagság is egyre csak fogy, illetve a nyári maximumok is elképesztő magasságokba kúsznak, az évi hőingadozási mutatókat extrém értékekbe rakva.

képek és lead kép: shutterstock

Szibériaklímafagyhidegfagypontjég