Május 21. Kedd, Konstantin

Mozgolódik a Cotopaxi, a világ egyik legveszélyesebb tűzhányója

null

Egy aktív vulkán mindig komoly veszélyt jelent, de vannak olyan hegyek is, melyek előkelő helyet foglalnának el, ha a veszélyességet kellene rangsorolni. A Mauna Loa azzal kerülhet fel erre a listára, hogy a leghatalmasabb aktív vulkán, a Cotopaxi azonban a legveszélyesebbnek tartott a magassága miatt.

kép: IGEPN

Az 5897 méteres hegy aktivitása most megugrott, állandó hamu és gázkibocsátás észlelhető, ennek megfelelően a riasztási szintet sárgára emelték, mely a 4-es riasztási rendszer 2-es fokozata. A hamucsóva magassága 6,5 km körül alakul.

A hegy veszélyessége két összetevőből adódik. A magassága miatt az állandó jég és hóréteg adott, azonban ez egy jelentősebb kitörés során gyorsan megolvad. Az olvadás pedig hatalmas és gyors lahárokat, azaz forró sár és kőzettörmelékes lavinákat eredményez, elősegíti a láva haladását is.

kép: Instituto Geofísico

Ezenfelül Quitótól, Ecuador fővárosától a hegy mindössze 50 km-es távolságra fekszik, így az egyik legsűrűbben lakott várost fenyegetik a fent említett gyors haladású jelenségek. A Cotopaxi utolsó jelentős kitörése 1940-ben volt.

kép: volcano.si.edu

lead kép: BBC - EPA