Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Hamurobbanásokkal számolhatnak a repülők a Sheveluch vulkánnál

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem nyugszik a Sheveluch vulkán Oroszország területén. A tűzhányó szerencsére a lakott területektől messze fekszik, ám a repülési útvonalakra hatást képes gyakorolni, és ezt most szorgalmasan meg is teszi.

Az aktivitás növekszik a hegyben, a lávakupola növekedésével számolnak a szakemberek, ez pedig a fumarole, vagyis a felszíni nyílások jelentős aktivitásával is együtt jár, mely jelen esetben messze nem csak a gázok kiszabadulását jelenti.

A vulkán a torkát köszörüli, melyhez kapcsolódóan hamurobbanásokkal lehet számolni, technikailag bárhol a tűzhányó területén. Ezek pedig elérhetik a 10-15 km-es magasságot is, ami már bőven hatással van a repülési lehetőségekre.

A tűzhányó oldalán egy jelentős piroklasztikus áramlást is megfigyeltek a szakembere, melyhez jelentős hamukibocsátás tartozott. A november 29-én jelentkező áramlás hamufelhője 10 km-re elnyúlt a hegytől.

képek és lead kép: Yuri Demyanchuk- Institute of Volcanology and Seismology of the Far East Branch of the Russian Academy of Sciences via REUTERS