Május 21. Kedd, Konstantin

Fagyos légtömegek lepik el az USA-t, egészen Floridáig

Világidőjárás
2022. december 22. 14:00
null

Idehaza karácsonyra tavaszias meleget várunk. A fehér karácsony álma - mint olyan sok évben eddig is – nagyon messzire került tőlünk, és sajnos az évekkel egyre csak távolodik. De a hó mellett a fagy sem igazán jelentkezik tartósan, és a mezőgazdaság szempontjából ez nem jó dolog.

Az USA területén a karácsony kettős, hiszen az északi államokban az ünnepek hófehér köntösben érkeznek, akár olyan mély hóval, hogy az autókat is ki kell ásni alóla. Ezzel szemben délen a karácsony fürdőruhás tengerparti ünneppel is megtartható.

Most ez jelentősen megváltozik, mivel egy észak-déli áramlás fagyos légtömegeket hoz az USA területére, mely karácsonyra gyakorlatilag a teljes Egyesült Államokat beteríti, Minnesotától Floridáig - vagyis a fürdőruhás karácsonynak lőttek.

A fagy eleinte ónos esőt is hozhat széles körben, később a csapadék változatos lehet, délen inkább eső formájában érkezik. A hőmérséklet azonban 10-15°C-ot is zuhan, így az ország több pontján sem emelkedik majd a hőmérő higanyszála nap közben 15°C fölé.

A képek illusztrációk

képek és lead kép: shutterstock_

viharfagyUSAhideg