Február 22. Csütörtök, Gerzson

Delhi fuldoklik - a légszennyezettség mértéke kritikus

Világidőjárás
2022. december 22. 08:00
null

India számára a levegő minőségével kapcsolatos problémák a mindennapok részét képezik, legalábbis a nagyvárosokban. Delhiben most 6°C-os hőmérséklet uralkodik, és az elmúlt napokban derült volt az ég, szélcsendes az idő.

Alapvetően ez a két tényező kellemes is lehetne, de nem egy olyan hatalmas metropoliszban, mint Delhi. Itt ugyanis a szmog, a szennyező anyagok “beszorulását" eredményezi a légmozgás hiánya, mely az autók károsanyag-kibocsátását is megrekeszti, ezzel tovább rontva a helyzetet.

A levegő minősége egyes területeken már a súlyos kategóriába is belecsúszott, de átlagosan is rossz minősítéssel lehet élni. Volt olyan rész, ahol a levegőminőségi index 457-et mutatott, ami 9-szer több szennyező anyagot jelent, mint az egészségügyi határérték.

Delhiben a diesel autók időszakos korlátozása, valamint az építkezések szintén időszakos szüneteltetése is bevett szokás, de ezek sem javítanak már érdemlegesen a levegő minőségén. Szerencsére a környező államok, Punjab, Haryana és Uttar Pradesh erdőirtás és növényégetés ellen tett erőfeszítéseiknek hála egyre jobb levegőminőséget tudhatnak magukénak.

képek: REUTERS-Adnan Abidi

lead kép: shutterstock

szmogIndiaemberlevegőéletDelhiszennyezés