Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

-61°C-os rekordközeli hideg Ojmjakonban

Világidőjárás
2022. december 18. 14:00
null

Tény és való, nem éppen kellemes érzés arra kilépni kora reggel a lakásból, hogy odakint -15°C-os hideg tombol, és hiába vesszük magunkra a család összes ruháját, még akkor is fázunk a buszhoz/vonathoz/villamoshoz vagy igazából bármihez gyalogolva.

kép: Russia Beyond

December 5-én Ojmjakonban, Szibériában -56,6°C-ra ébredhettek, igaz, ez az északi félteke leghidegebb pontja. Most azonban ennél is fagyosabb reggel köszöntött be a területre, ezzel pedig rekord is született.

Bár a valaha mért leghidegebb szibériai hőmérséklet rekordja egyelőre nem került veszélybe, Ojmjakonban azonban december hónap második legalacsonyabb hőmérsékletét sikerült regisztrálni, ez pedig nem kevesebb, mint -61°C volt december 12-én.

kép: Scott Duncan

A decemberi rekord 1984-ben született, akkor –62,8°C-ra ébredhetett a település. Az abszolút rekorder pedig egy 1926-os eredmény, akkor január 26-án mértek -71,2 °C-ot Ojmjakonban (egyébként ez már nincs is olyan messze a valaha mért leghidegebb időtől a Földön, ami a Déli-sarkon található Vosztok kutatóállomáson lett rögzítve 1983 július 21-én és nem kevesebb, mint –89,2°C volt).

kép: weather.com

lead kép: into-russia.co.uk

klímamínusztélfagyhidegOroszország