Május 23. Csütörtök, Dezső

Újra mozgolódik a Fehér-sziget gyilkos tűzhányója

null

A Fehér-sziget, vagyis a White Island vulkánja nem tett szert osztatlan csodálatra. Ez Izland egyik legaktívabb vulkánja, ezzel együtt pedig az egyik legizgalmasabb úti cél is, hiszen a sziget látogatható, aminek természetesen megvannak a veszélyei is.

kép: newzealand.com

Mivel egy igen aktív tűzhányóról van szó, aki ide merészkedik, számol azzal, hogy gond is lehet. Legalábbis kellene számolni vele, de nem így tett az a 47 turista, akik 2019-ben a szigeten, sokan a kráterben tartózkodtak, mikor a vulkán kitört.

A halálos áldozatok száma és a kitörésnél róluk készült felvételek gondoskodtak arról, hogy a köztudatba beleégjen a vulkán neve. És a hegy most újra mozgolódik, gőz és gázcsóvákat lövellve a légkörbe.

kép: NEW ZEALAND POLICE HANDOUT, EPA-EFE - -2019-es kitörés-

A repülési színkódot sárgára emelték a szakemberek, és figyelmeztetést is adtak ki, de elismerik, hogy a mozgolódás nem utal egyértelműen arra, hogy a hegy ki fog törni. Ennek ellenére a figyelmeztetést érdemes komolyan venni, hiszen éppen az ilyen intelmek figyelmen kívül hagyása járult hozza a 16 halálos áldozatot követelő incidenshez 2019-ben.

kép: EPA-EFE

lead kép: GeoNet